خالق یکتا با آفرینش انسان به خود افتخار کرده است . این افتخار بی دلیل نیست و هر باره بدن شگفت انگیز انسان آن را ثابت کرده است. از مهم ترین ارگان های این خلقت کلیه ها می باشند که نقش بسیار مهمی در انجام فعالیت ها و امور بدن را دارند. در نتیجه مشکلات ناشی از کلیه میتواند برای بدن انسان گران تمام شود. در این راستا ما قصد داریم تا در این مقاله به معرفی و بررسی علائم بیماری های کلیه بپردازیم تا بتوانیم به موقع از بروز بیماری های کلیوی پیشگیری کنیم. در ادامه با ما همراه باشید .
کلیه
قبل از هر گونه بحثی لازم میدانم کمی در مورد خود کلیه در بدن توضیح دهم تا درک علائم بیماری های کلیوی آسان تر شود. در این راستا باید خدمتتون عرض کنم که بدن انسان دو عدد کلیه حمل میکند. کلیه ها اندام هایی به اندازه مشت خود فرد و به شکل لوبیا در طرفین ستون مهره قرار گرفته اند که توسط مهره ها محافظت می شوند. در صورت بروز هرگونه مشکلی در کلیه ها یک سری علائم پدیدار میشوند . علائم بیماری های کلیوی می توانند متعدد باشند در این صورت لازم است تا اطلاعات اولیه لازم در مورد آن ها را دانسته و در صورت مشاهده به دکتر مراجعه کنیم.
کار کلیه
مهم ترین وظیفه کلیه برقراری تعادل بدن یا همان هموستازی بدن است . در این راستا کلیه فعالیت های مختلفی از جمله دفع ادرار، تولید هورمون های مختلف و تنظیم تولید گلبول های قرمز را انجام میدهد. از دیگر وظایف کلیه ها در بدن میتوان به تصفیه و پاکسازی خون، تنظیم فشار خون، حفاظت از سلامت استخوان نیز اشاره نمود.اگر در بدن شما هر کدام از فعالیت های زیر اختلالی رخ دهد، به احتمال بالا دچار بیماری های کلیه می باشید که با علائم بیماری های کلیه همراه است.
علائم بیماری های کلیوی
باید به عرضتون برسونم که بر خلاف دانش عموم که علائم بیماری کلیه را آشکار می دانند، اغلب علائم بیماری های کلیوی به صورت خاموش و نامحسوس هستند. یعنی فرد به راحتی می تواند از بیماری های کلیه با خبر شود. در نتیجه اگر بیماری های کلیه تشدید پیدا کنند و همچنان فرد از علائم آن خبردار نشود ، میتواند بسیار خطرناک باشد. در این مقاله ما قصد داریم تا مهمترین و رایج ترین علائم بیماری های کلیوی را بررسی کنیم تا در صورت مشاهده آن بتوانیم به سرعت خود را به دکتر برسانیم.
تورم حاصل از بیماری های کلیوی
همانطور که میدانید جمع شدن مایعات در بدن موجب بروز ادم یا همان تورم میشود. از آنجایی که کلیه ها ارتباط مستقیم با مایعات بدن دارند، این اختلال در مایعات میتواند یکی از علائم بیماری های کلیه باشد. در این وضعیت کلیه ها در دفع مایعات دچار اختلال شده اند و یا نشت پروتئین از کلیه ها رخ داده است. تورم ناشی از بیماری های کلیوی معمولا در نقاطی مانند پاها، مچ دست، شکم ، صورت به ویژه اطراف چشم ایجاد میشود. در صورت مشاهده هر کدام از این موارد، اگر دلیل آن را نمیدانید حتما به پزشک مراجعه کنید.
تغییرات ادرار
همانطور که قبلا گفتیم یکی از مهم ترین وظایف کلیه ها دفع ادرار میباشد. در نتیجه مشخص است هرگونه اختلال در ادرار و تغییر نابسامان میتواند از علائم بیماری های کلیه باشد. تغییرات ادرار می تواند شامل موارد زیر باشد.
وجود خون در ادرار میتواند نشان دهنده بیماری کلیوی، سنگ کلیه، سرطان، التهاب کلیه و… باشد همچنین ادرار کف آلود از علائم بیماری های کلیوی است که در آن پروتئین ها از کلیه نشت کرده اند.
خستگی ناشی از بیماری های کلیوی
از دیگر وظایف کلیه ها که در ابتدای مقاله از ان نام برده شد، تولید هورمون های مختلف و تولید گلبول های قرمز است . یکی از مهم ترین هورمون هایی که کلیه ها تولید می کنند، هورمون اریتروپویتین که عامل تولید گلبول های قرمز است، می باشد. اگر کلیه دچار بیماری های کلیه پیشرفته باشد ، فرآیند تولید هورمون اریتروپویتین دچار اختلال شده و این امر موجب کم خونی میشود. گلبول های قرمز که وظیفه انتقال اکسیژن و انرژی به سلول های بدن هستند، کاهش پیدا کرده و فرد احساس خستگی و ضعف میکند. طبق تجربه بیماران کلیوی ، این خستگی به صورت دایم است و شما حال و هوای انجام هیچ کاری را ندارید. حتی در صورت خواب زیاد نیز احساس خستگی همراه شما خواهد بود. علاوه بر این خستگی دیگر نیز میتواند از علائم بیماری های کلیوی باشد. آن هم خستگی ناشی از تجمع مایعات اضافی در بدن است. علاوه بر این کم خونی ناشی از بیماری های کلیه میتواند شما را دچار سرمازدگی کند. به این صورت که وقتی هوا گرم است ، شما احساس سرما دارید.
لکه ها، جوش های پوستی و خارش پوست
دفع مواد زائد یکی از اصلی ترین وظایف کلیه ها است. در صورت عدم کارکرد درست کلیه این مواد زائد در بدن تجمع یافته و پوست را دچار جوش های پوستی و خارش میکند. خارش حاصل از بیماری های کلیوی به صورت عادی رفع نمیشود. شما احساس میکنید که تمام لایه های پوستی شما دچار خارش شده و نمی توانید لایه های زیرین آن را بخورید. به این صورت ایجاد لکه و خارش های پوستی می تواند از علایم بیماری های کلیه محسوب شود.
درد در ناحیه کمر
از علائم بیماری های کلیوی که تشخیص آن از درد حاصل از کمر دشوار است، درد کلیه است. سنگ کلیه و عفونت های کلیوی از شایع ترین بیماری های کلیه هستند که علایمی همچون درد دارند. به طور معمول درد حاصل از کلیه به صورت عمیق و در بالاتر از انتهای ستون فقرات احساس میشود.
طعم و بوی بد دهان
از دیگر علائم بیماری های کلیوی ، تغییر طعم مواد غذایی و همچنین بوی بد دهان است. در این وضعیت شما بویی مانند آمونیاک در دهان خود احساس کرده و علاقه ای به غذا خوردن ندارید. دلیل آن نیز عدم دفع مواد سمی و اوره توسط کلیه ها هست که بوی بد دهان را به یکی از علائم بیماری های کلیه تبدیل کرده است. همچنین بهتر است بدانید سمومی که دفع نشده اند می تواند عامل ایجاد استفراغ و تهوع شوند. این حالت بیشتر در هنگام صبح رخ داده و در طول روز بهتر میشود. در نتیجه استفراغ نیز می تواند از علائم بیماری های کلیه محسوب شود.
تنگی نفس
در قسمت خستگی گفته شد که کاهش گلبول های قرمز و کاهش اکسیژن رسانی موجب خستگی میشود. علاوه بر این کاهش اکسیژن رسانی ریه ها را نیز درگیر کرده و در نتیجه تنگی نفس رخ میدهد. با این وجود تنگی نفس نیز در مواردی می تواند از علایم بیماری های کلیه باشد. اما تنگی نفس فقط به این خلاصه نمیشود. تجمع مایعات اضافی در بدن که حاصل اختلال کلیه ها می باشد نیز موجب تنگی نفس میشود.
گیجی و سردرگمی
بدن انسان خلقتی پیچیده است که جزئی ترین چیز ها می توانند در آن بر روی یکدیگر تاثیر بگذارند. همانطور که گفته شد بیماری کلیوی می تواند موجب کم خونی شود. در صورت کاهش گلبول های قرمز میزان آهن خون نیز کاهش پیدا میکند. در ادامه شپا دچار سرگیجه میشوید. همچنین گفته شد که مواد سمی بر روی فعالیت های مغز تاثیر می گذارد. یکی دیگر از این تاثیرات ایجاد سردرگمی می باشد.
گرفتگی ناگهانی عضله ها
از دیگر علائم بیماری های کلیه میتوان به گرفتگی به دلیل و ناگهانی عضله ها اشاره کرد. تجمع سموم در گردش خون میتواند موجب این امر شود. در صورت مشاهده این مورد از علائم بیماری های کلیه پیشنهاد می کنم سریع تر به پزشک مراجعه کنید زیرا نشان از نارسایی کلیه به صورت پیشرفته است.
فشار خون بالا یا پایین
کلیه ها در ایجاد هموستازی بدن وظیفه دارند تا مقدار NaCl یا همان نمک را در خون تنظیم کنند. در صورت وجود هرگونه اختلال در کار کلیه ها ، نمک می تواند در خون انباشته شده و یا به صورت قابل توجهی دفع شود که موجب فشار خون بالا و پایین میشود. علاوه بر این، برخی بیماری های کلیوی، کلیه را برای تولید هورمون هایی که فشار خون را بالا می برند، تحریک میکنند.
نقرس
در ۹۰ ورصد مواقع ، یک فرد به دلیلی ناتوانی کلیه ها در دفع اوریک اسید از جریان خون، دچار نقرس میشوند. به صورتی که اوریک اسید اضافی باعث تورم در شست پا و درد شدید آن میشود.
مراجعه به پزشک
توجه داشته باشید که علائم بیماری های کلیه به صورت نامحسوس بوده و به راحتی قابل تشخیص نیست. در نتیجه پیشنهاد میکنم در صورت مشاهده هر کدام از موارد گفته شده خود را به پزشک نشان دهید تا از سلامت خود مطمئن شوید . پزشک با انجام یک سری آزمایشات میتواند به صورت درست و مطمئن از وضعیت بدن شما در مورد بیماری های کلیوی آگاه شود. این آزمایش ها می تواند شامل موارد زیر باشد.