سرطان کلیه و پیشگیری از آن
کلیه از مهم ترین عضو های بدن میباشد که در صورت بروز هرگونه مشکلی میتواند پیامد های بدی برای انسان داشته باشد. از جمله بیماری های کلیوی خطرناک که تشخیص آن نیز بسیار دشوار است، سرطان کلیه است. بهتر است بدانید علائم بیماری های کلیوی حالتی خاموش و محسوس دارند از این رو آشنایی با سرطان کلیه بسیار مهم است.در این راستا ما مطلبی در مورد سرطان کلیه و راه های پیشگیری از آن تهیه و منتشر کرده ایم. در ادامه با ما همراه باشید.
کلیه
قبل از هر گونه بحثی اجازه دهید نگاهی به کلیه و کارکرد آن در بدن داشته باشیم.در این راستا باید خدمتتون عرض کنم که بدن انسان دو عدد کلیه حمل میکند. کلیه ها اندام هایی به اندازه مشت خود فرد و به شکل لوبیا در طرفین ستون مهره قرار گرفته اند که توسط مهره ها محافظت می شوند
مهم ترین وظیفه کلیه برقراری تعادل بدن یا همان هموستازی بدن است . در این راستا کلیه فعالیت های مختلفی از جمله دفع ادرار، تولید هورمون های مختلف و تنظیم تولید گلبول های قرمز را انجام میدهد. از دیگر وظایف کلیه ها در بدن میتوان به تصفیه و پاکسازی خون، تنظیم فشار خون، حفاظت از سلامت استخوان نیز اشاره نمود.
سرطان کلیه چیست؟
به طور کلی منظور از سرطان، تکثیر غیر طبیعی سلول ها می باشد. به طور طبیعی، سلول ها رشد کرده و تقسیم میشوند. با تقسیم سلول ها سلول های جدید و بیشتری تولید میشود که جای سلول های پیرتر را میگیرند. اما در مواردی این فرآیند دچار اختلال شده و نامنظم پیش میرود.سلول ها بع سرعت زیاد شده و توده ای از بافت تشکیل میدهند.در نتیجه توده ی سرطانی ایجاد می شود.منظور از سرطان کلیه نیز رشد غیر عادی و تشکیل توده ی سرطانی در کلیه است.
انواع سرطان کلیه
سرطان کلیه که در بافت کلیه تشکیل می شود چند نوع دارد. از جمله رایج ترین آنها موارد زیر می باشد:
کارسینوم سلول کلیوی:
این نوع سرطان کلیه در محل تجمع لوله های بسیار کوچک در کلیه که مواد زائد را از خون خارج میکنند، شکل میگیرد. این نوع سرطان کلیه در بزرگسالان شایع ترین نوع سرطان کلیه است. به طوری که تقریبا ۸۵ درصد از سرطان های کلیه که تشخیص داده میشوند از این نوع است.
کارسینوم اوروتلیال:
ادرار در مرکز کلیه قبل از حرکت به سمت ادرار در محلی به نام لگنچه جمع میشود. لگنچه جایی که این نوع سرطان کلیه در آن شکل میگیرد.
سارکوم:
این نوع سرطان کلیه در بافت نرم کلیه ، لایه نازک بافت پیوندی اطراف کلیه با نام کپسول و یا چربی های اطراف کلیه ایجاد میشود. این نوع سرطان کلیه معمولا به جراحی درمان میشود.
تومور ویلمز:
برخلاف کارسینوم سلول کلیوی ، این نوع از سرطان کلیه در کودکان به ویژه زیر ۵ سال رایج تر است.
لنفوم:
لنفوم هم باعث بزرگتر شدن کلیه و هم بزرگتر شدن گره های لنفی در دیگر بخش های بدن می شود. در موارد نادری لنفوم کلیه به صورت یک توده سرطانی در کلیه ظاهر میشود.
علائم سرطان کلیه
همانطور که قبلا گفته شده ، سرطان کلیه از آن دسته بیماری هایی است که در مراحل اولیه تشخیص داده نمیشود. تومور تشکیل شده در کلیه در بسیاری از موارد ه طور اتفاقی در سی تی اسکن های دیگر اعضای بدن، خود را نشان داده است. در مراحل بعدی سرطان کلیه می تواند علائمی مانند موارد زیر داشته باشد .
عوامل ابتلا به سرطان کلیه
از نظر متخصصین این حوضه سرطان کلیه هنگامی شروع میشود که بعضی از سلول های کلیه دچار جهش در DNA خود میشوند. در این خصوص عواملی وجود دارند که خطر ابتلا به سرطان کلیه را افزایش میدهند. از جمله این عوامل می توان موارد زیر را نام برد:
سیگار کشیدن:
غیر قابل انکار است که مصرف دخانیات و سیگار خطر ابتلا به انواع سرطان از جمله سرطان کلیه را دو برابر میکند. طبق آمار و تجربه عامل حدود ۳۰ درصد از سرطان کلیه در مردان و ۲۵ درصد در زنان ، مصرف سیگار و دیگر دخانیات میباشد.
جنس:
مردان ۲ الی ۳ برابر بیشتر از زنان به سرطان کلیه مبتلا میشوند.
سن بالا:
بالا رفتن سن ، شما را در خطر بیشتری از سرطان کلیه قرار می دهد.
چاقی:
طبق تحقیقات صورت گرفته سرطان کلیه ارتباطی به اضافه وزن و چاقی دارد. کسانی که اضافه وزن دارند در مقایسه با افراد دارای وزن مناسب، بیشتر در ریسک ابتلا به سرطان کلیه قرار دارند.
نژاد:
طبق مشاهدات صورت گرفته ، سرطان کلیه در افراد سیاه پوست بیش از افراد سفید پوست رخ داده است.
استفاده بیش از حد از دارو های خاص:
داروهایی مانند ضد درد حاوی فناستین ، آسپرین، استامینوفن، ایبوپروفن، با سرطان کلیه ارتباط دارند و پیشنهاد میشود به صورت محدود و با تجویز پزشک مصرف شوند.
کادمیوم:
کادمیوم یک عنصر فلزی است که طبق برخی مطالعات قرار گرفتن در معرض آن می تواند خطر سرطان کلیه را افزایش دهد.
دیالیز طولانی مدت:
انجام دیالیز طولانی مدت میتواند ریسک ابتلا به سرطان کلیه را افزایش دهد.
سابقه خانوادگی:
افرادی که یکی از خویشاوندان درجه یک آن ها، قبلا دچار سرطان کلیه شده اند، بیشتر از سایرین در خطر ابتلا به سرطان کلیه قرار دارند.
پیشگیری از سرطان کلیه
همانطور که میدانید درصد موفقیت در درمان انواع سرطان ها تقریبا پایین میباشد و سالانه افراد زیادی بر اثر آن فوت میکنند. در نتیجه خیلی باید به آن توجه کرد و اقدامات لازم برای پیشگیری از سرطان کلیه را انجام داد. به قول معروف پیشگیری همواره بهتر از درمان است در این قسمت از مقاله قصد داریم به معرفی راه هایی برای پیشگیری از بروز سرطان مثانه بپردازیم.
ترک سیگار
شاید ناعادلانه به نظر برسد اما سیگار از بیشترین عوامل ایجاد سرطان و همچنین سرطان کلیه است. در نتیجه ترک آن اولین راه پیشگیری از سرطان کلیه است. قابل توجه است که طبق مطالعات اخیر ، کاهش روزانه سیگار از ۲۰ عدد به ۱۰ عدد ، خطر سرطان را تا ۲۰ درصد کاهش میدهد.
کنترل وزن
چاقی بیش از حد علاوه بر سرطان کلیه، موجب ابتلا به انواع دیگر سرطان نیز میشود. بافت های چربی پروتئینی تولید می کنند که موجب التهاب میشود، سلول های سرطانی را تقویت کرده و ریسک ابتلا به سرطان از جمله سرطان کلیه را افزایش میدهد.
کنترل فشار خون
سعی کنید به طور منظم فشار خون خود را چک کنید و آن را در حد متعادل نگه دارید تا خطر سرطان کلیه کاهش پیدا کند. ورزش و کاهش وزن می تواند در کاهش فشارخون موثر باشد.
مصرف میوه ها و سبزیجات
میوه و سبزیجات تاثیر بسزایی در کاهش ریسک ابتلا به سرطان کلیه دارد زیرا منبع خوبی از ویتامین ها و مواد معدنی ضروری هستند. از جهتی میوه و سبزیجات میتواند در کنترل وزن به شما کمک کنند و موجب کاهش سطح کلسترول و قند خون شما شود.
تشخیص سرطان کلیه
پزشک متخصص با استفاده از آزمایش ها و تست های زیر میتواند سرطان کلیه را تشخیص دهد:
آزمایش خون و ادرار:
پزشک با بررسی نتیجه آزمایش خون و ادرار میتواند از وجود توده سرطان کلیه آگاه شود.
آزمایش های تصویربرداری:
عکس برداری هایی از جمله سونوگرافی ، سی تی اسکن و ام آر آی تصویر هایی از کلیه را در اختیار پزشک قرار میدهد. پزشک با بررسی عکس ها تشخیص خود را اعلام میکند.
نمونه برداری از بافت کلیه :
در مواردی پزشک خواهان نمونه کوچکی از سلول های کلیوی می شود. پزشک نمونه برداشت شده را بررسی و تشخیص خود اظهار میکند.
سخن پایانی
سرطان کلیه از جمله بیماری هایی است که باید به طور جدی مورد توجه قرار گیرد. پیشنهاد میکنم حتما اقدامات گفته شده در قبال پیشگیری از سرطان کلیه را انجام داده و در راستای سلامت خود گام بردارید. در صورت بروز هر گونه علائمی که احتمال می دهید از علائم سرطان کلیه است، سریعا به پزشک مراجعه کنید چرا که درمان سرطان کلیه در مراحل اولیه مطمئن تر است. امیدواریم مطالب فوق درمورد راه های پیشگیری سرطان کلیه برایتان مفید واقع شود.