بیماری های کلیوی
امروزه یکی از شایع ترین عارضه ها میان مردم ، بیماری های کلیوی از جمله سرطان کلیه,میباشد که سالیانه میلیون ها نفر را دچار خود میکند. هر عارضه ای که کلیه در آن نقش داشته باشد جزء بیماری های کلیوی محسوب میشود. غیر قابل انکار است که کلیه از مهم ترین ارگان های بدن می باشد که عملکرد های گوناگونی در بدن دارد. بیماری های کلیوی معمولا نامحسوس میباشند یعنی معمولا بیماری های کلیوی حالت خاموش داشته و به سادگی قابل تشخیص نیست.این ویژگی بیماری های کلیوی را خطرناک کرده است.
کلیه
اجازه دهید قبل از بررسی انواع بیماری های کلیوی ، نگاهی به کلیه بندازیم . هر انسانی به اندازه مشت خود دارای دو عدد کلیه می باشد که در طرفین ستون فقرات جای گرفته اند . البته کلیه راست به دلیل جایگاه کبد کمی پایین تر از کلیه چپ قرار گرفته است . اگر کلیه را به دو نصف برش دهید لوله های نفرون را خواهید دید که وظیفه جمع آوری ادرار را دارند .روزانه کلیه ها توانایی تصفیه ۳۰ گالن خون و نصف گالن آب دارند.
کار کلیه
بدیهی است که اصلی ترین وظیفه کلیه هموستازی بدن است که درصد بالایی از آن را با جمع آوری ادرار انجام می دهد. کلیه وظایف بسیار زیادی جهت حفظ هموستازی بدن دارد از جمله موارد زیر که مهمترین های آن به شمار می روند.
تصفیه و پاکسازی خون :
روزانه 200 لیتر خون توسط کلیه ها تصفیه می شود به طوری که هر مواد دفعی از ان خارج میشود.
تنظیم فشار خون:
یکی از فعالیت های مهم کلیه تولید هورمون های مختلف است . با این کار و همچنین تنظیم سطوح مایعات و… موجب تنظیم فشار خون میشود.
حفظ سلامت استخوان ها:
ویتامین D که برای استخوان ها مفید ترین ویتامین است، توسط کلیه تهیه میشود.
تنظیم تولید گلبول های قرمز :
کلیه ها توانایی تولید هورمونی دارند که بر استخوان ها تاثیر می گذارد. در نتیجه تاثیر این هورمون ها تولید گلبول های قرمز افزایش و یا کاهش میابد.
انواع بیماری های کلیوی
با توجه به کاربرد های کلیه که در قیمت قبل گفته شد ، میتوان نتیجه گرفت که در صورت عدم فعالیت درست کلیه ، مواد زائد و آب به خون باز می گردند.تجمع این مواد زائد و آب برای بدن بسیار مضر بوده و مشکلاتی برای ریه ها قلب خون و استخوان ها ایجاد می کند. به طور کلی بیماری های کلیوی در دو گروه قرار میگیرند:
بیماری های کلیوی جراحی
بیماری هایی از جمله نارسایی حاد کلیه، بیماری مزمن کلیوی، عفونت ادراری و سنگ های مکرر ادراری در این گروه جای دارند .
بیماری های کلیوی غیر جراحی
از بیماری های کلیوی جراحی می توان به سنگ کلیه، مشکلات مثانه و پروستات و سرطان کلیه اشاره نمود.
بیماری های مزمن کلیه
در حقیقت نارسایی مزمن کلیه از شایع ترین نوع بیماری های کلیوی محسوب می شود.این بیماری حتی می تواند سالها طول بکشد. وقتی مواد زائد در خون افزایش پیدا میکنند ، فشار خون بالا میرود که دلیل اصلی بیماری مزمن کلیه است. در این بیماری کلیه که یک بیماری بلند مدت است، کلیه در طول زمان آسیب شدیدی می بیند به طوری که دیگر کارکرد خود را از دست میدهد. در این شرایط فرد نیاز به انجام دیالیز دارد. البته دیالیز بیماری کلیه را درمان میکند ولی معالجه میکند و در بدترین حالت فرد نیاز به پیوند کلیه دارد. از علایم این نوع بیماری کلیه میتوان به ضعف عمومی بدن، کاهش اشتها، تورم ژنرالیزه و تهوع و استفراغ اشاره کرد.
بیماری سنگ کلیه
از دیگر بیماری های کلیوی که بسیار شایع شده است، بیماری سنگ کلیه پی باشد. در صورت اضافی بودن کلسترول و برهی مواد معدنی ، سنگ هایی در سایز های مختلف در کلیه تشکیل می شوند. معمولا سنگ های ریز از ادرار دفع شده و حتی شما متوجه آن نیز نمی شوید. ولی در صورت بزرگ بودن سنگ ها این عمل میتواند دردناک باشد.به فرایندی که در آن سنگ های کلیه از مجرای ادرار خارج می شوند ، دفع سنگ کلیه گفته شده و این عمل اساس درمان بیماری سنگ کلیه است. البته درمان سنگ کلیه به المان هایی از جمله جنس سنگ تشکیل شده ، وجود یا عدم وجود درد و سایز سنگ بستگی دارد.
بیماری عفونت کلیه
اگر شما علائمی همچون تب، استفراغ،درد در ناحیه های کمر ، پهلو ها و یا کشاله ران دارید، احتمالا دچار بیماری عفونت کلیه شده اید. در این صورت باکتری هایی از قسمت های دیگر مجرای ادرار وارد کلیه شما شده و موجب عفونت کلیه شده اند. این بیماری کلیه در زنان شایعتر از مردان است و دلیل آن نیز ساختار بدنی زنان میباشد. البته عفونت کلیه میتواند در موارد سطحی خیلی راحت درمان شود ولی اگر چشم پوشی شده و به پزشک مراجعه نشود، در طول زمان میتواند خطرناک باشد.
درد کلیه
یکی از درد هایی که تا بلند مدت در مورد آن چیزی به ذهنتان نمیرسد؟ درد کلیه است. درد کلیه معمولا در ناحیه میانی و بالای کمر و همچنین پهلو ها احساس می شود ولی وجود درد در این نواحی لزوما به معنای داشتن درد کلیه نمی باشد.
دلایل دچار به درد کلیه میتواند موارد زیر باشد:
بیماری آسیب دیدگی حاد کلیه
در این بیماری کلیه ، کلیه ها چندین ساعت و در موارد شدیدتر چندین روز از کار افتاده و دچار مشکل جدی میشود. این بیماری کلیوی بسیار خطرناک بوده و به دلیل جراحت های حاد ، مصرف برخی دارو های خاص و عفونت اتفاق می افتد .
بیماری کلیه پروتئین در ادرار
در این بیماری کلیه فیلتر های ریز کلیه آسیب دیده و در نتیجه آن پروتئینی به نام آلبومین که قرار بود به خون بازگردد در ادرار باقی میماند. آلبومین برای بدن بسیار مهم است و عدم وجود آن در خون می تواند پیامد های خطرناکی داشته باشد.
بیماری کلیه خون در ادرار
در مواردی کلیه به درستی کار نمی کند و خون وارد ادرار میشود. این بیماری کلیوی باید خیلی سریع درمان شود زیرا می تواند موجب ابتلا به بیماری نارسایی کلیه شود. افرادی که دارای شرایط زیر هستند ، در خطر ابتلا به بیماری خون در ادرار قرار دارند:
علائم داشتن بیماری های کلیوی
همانطور که گفته شد بیماری های کلیوی معمولا نامحسوس هستند و در مرحله اول نشانه ای ندارند . اما علایمی همچون موارد زیر می تواند به تشخیص بیماری های کلیوی کمک کند.
مراجعه به پزشک در بیماری کلیه
در صورت مشاهده هر گونه نشانه ای که احتمال به بیماری های کلیوی دارد ، خیلی سریع به پزشک مراجعه کنید زیرا در صورت عدم توجه می توانند بسیار خطرناک باشند. این خطر را جدی بگیرید زیرا بیماری های کلیوی حالت خاموش داشته و خیلی بی سر و صدا کار خود را انجام میدهند.
پیشگیری از بیماری های کلیوی
همواره پیشگیری بهتر از درمان بوده است و بیماری های کلیوی تیز از این قاعده استثناء نیستند. برای کاهش درصد احتمال گرفتاری به بیماری های کلیوی به موارد زیر توجه کنید.
وزن مناسب
اضافه وزن از دلایل اصلی بیماری های کلیوی میباشد.اگر اضافه وزن دارید حتما به کاهش وزن فکر کرده و وزن خود را به حد مطلوب برسانید. در صورت داشتن وزن مناسب نیز تلاش خود را برای حفظ آن انجام دهید.
دخانیات
مصرف سیگار و تنباکو برای کلیه بسیار مضر بوده و آسیب فراوانی به کلیه وارد میکند. در نتیجه اگر علایم بیماری های کلیوی را مشاهده کردید، حتما مصرف دخانیات را کاهش داده و با پزشک خود صحبت کنید.
جمع بندی
سلامتی بهترین نعمت خدا می باشد که حتما باید در حفظ آن تمام تلاش خود را بکنیم. در این مقاله ما شایع ترین بیماری های کلیوی را بررسی کرده تا در صورت مشاهده یکی از علائم سریعا به پزشک مراجعه کنید . قابل توجه است که بیماری های کلیوی نیاز به پیشگیری و توجه زیاد دارد . در نتیجه راحت از کنار آن نگذرید.