قبل از بررسی برداشتن پروستات از طریق مجرای ادراری لازم است کمی در مورد پروستات صحبت کنیم.
غده پروستات تنها در مردان یافت میشود. این غده کوچک در زیر مثانه و در اطراف میزراه یا مجرای ادراری قرار دارد. میزراه لولهای است که ادرار را از بدن خارج میکند. پروستات مایعی تولید میکند که حدود ۳۰ درصد از حجم منی مردان را تشکیل میدهد از این رو در تولید مثل نقش مهمی ایفا میکند. از طرفی این غده با در برگرفتن میزراه یا مجاری ادراری در کنترل جریان ادرار نیز مؤثر است.
گاهی این غده کوچکتر از گردو میتواند مشکل ساز باشد و حتی زندگی افراد را تهدید کند. در این شرایط راهی جز برداشتن پروستات باقی نمیماند. با توجه به نوع بیماری پروستات روشهای مختلفی برای برداشتن پروستات وجود دارد که برداشتن پروستات از طریق مجرای ادراری (TURP) یکی از آنها است. در ادامه این مقاله با برداشتن پروستات از طریق مجرای ادراری (TURP) و نکاتی که بیماران باید در مورد این روش درمانی بدانند بیشتر آشنا خواهیم شد.
برداشتن پروستات از طریق مجرای ادراری (TURP) یک عمل جراحی برای برداشتن قسمتهایی از غده پروستات از طریق آلت تناسلی و مجاری ادراری است. این روش درمانی برخلاف سایر روشهای برداشتن پروستات نیازی به ایجاد شکاف و عمل جراحی باز ندارد.
در عمل جراحی TURP جراح با قرار دادن ابزاری در انتهای آلت تناسلی از طریق مجرای ادراری به پروستات میرسد. این ابزار که ریزکتوسکوپ نامیده میشود حدود ۳۰ سانتی متر طول و ۱.۲ سانتی متر قطر دارد.
ریزکتوسکوپ حاوی یک دوربین، دریچه کنترل خروج مایع و یک حلقه سیم الکتریکی است که توانایی قطع کردن، برش دادن بافت و بستن رگهای خونی را دارد. حلقه سیم توسط جراح هدایت میشود تا جراح به وسیله آن بافتهایی که باعث بسته شدن مجاری ادراری شدهاند را برش دهد. بافتهای برش داده شده توسط همین دستگاه از مجرای ادراری شستشو داده و خارج میشوند.
عمل جراحی TURP اغلب برای تسکین علائم ناشی از بزرگ شدن غده پروستات انجام میگیرد. به این بیماری هایپرپلازی خوشخیم پروستات (BPH) یا بزرگی خوشخیم پروستات نیز گفته میشود. بزرگ شدن غده پروستات در این حالت نشانه سرطان پروستات نیست و در واقع BPH یک بیماری شایع در افراد پیر به حساب میآید. غده پروستات بزرگ شده میتواند به مجرای ادراری فشار وارد کرده و باعث بروز اختلال در خارج شدن ادرار از بدن شود.
گاهی اوقات برداشتن پروستات از طریق مجرای ادراری تنها برای درمان علائم بیماری انجام میگیرد و بر درمان کامل بیماری تأثیر ندارد. برای مثال، اگر بیمار به دلیل سرطان پروستات قادر به ادرار کردن نباشد و امکان جراحی برای برداشتن پروستات وجود نداشته باشد، از روش درمانی TURP استفاده میشود تا امکان خروج ادرار برای فرد مهیا شود.
مانند هر عمل جراحی دیگری، برداشتن پروستات از طریق مجرای ادراری نیز بدون عوارض نیست. برخی از عوارض TURP شامل موارد زیر است:
بسته به شرایط بیمار ممکن است عوارض یا خطرات دیگری نیز وجود داشته باشد. بنابراین قبل از انجام عمل حتماً با جراح و پزشک معالج خود مشورت کنید.
در اینجا به موارد و نکاتی که بیمار باید قبل از انجام عمل جراحی TRUP خود را برای آنها آماده کند اشاره میکنیم:
علاوه بر موارد بالا، بر اساس وضعیت پزشکی هر فرد، ممکن است اقدامات خاصی توسط پزشک انجام شود.
عمل برداشتن پروستات از طریق مجرای ادراری توسط دکتر نیرومند
برداشتن پروستات از طریق مجرای ادراری نیاز به بستری شدن در بیمارستان خواهد داشت. ما در اینجا به مراحل کلی برداشتن پروستات از طریق مجاری ادراری اشاره میکنیم. اما این مراحل بسته به شرایط شما و عملکرد پزشک معالج میتواند متفاوت باشد:
بعد از انجام عمل جراحی TURP و بلافاصله بعد از پایدار شدن شرایط جسمی، بیمار به بخش منتقل میشود. بیمار میتواند بعد از به هوش آمدن شروع به نوشیدن مایعات کند و در صورت اجازه پزشک امکان خوردن غذاهای جامد نیز وجود خواهد داشت.
سوند ۱ تا ۳ روز در محل باقی میماند تا به تخلیه ادرار در زمان بهبودی غده پروستات کمک کند. احتمال وجود خون و لکه در ادرار وجود دارد. ممکن است از یک کیسه برای جمع آوری خونهای خارج شده از سوند استفاده شود. این خون ریزی به تدریج متوقف خواهد شد. بعد از این، بیمار با دستور پزشک از بیمارستان مرخص خواهد شد.
زمانی که بیمار در حال بهبودی در خانه است، نوشیدن مایعات اهمیت زیادی خواهد داشت. نوشیدن مایعات به خارج شدن خون و لختههای باقی مانده از مثانه کمک خواهد کرد. تا چند هفته بعد از برداشتن پروستات باید از برداشتن چیزهای سنگین خود داری کرد. فشار اضافی ممکن است باعث خونریزی مجدد شود و امکان رانندگی و انجام بعضی از فعالیتهای دیگر نیز تا چند روز وجود نداشته باشد.
ممکن است بیمار تا چند روز بعد از انجام TURP احساس درد داشته باشد. در این شرایط ممکن است پزشک معالج مسکنهایی را تجویز کند.
در صورت مشاهده علائم زیر به پزشک مراجعه کنید
بسته به شرایط بیمار ممکن است پزشک دستور عملهای دیگری نیز ارائه کند که در صورت مشاهده هر یک از آنها باید با پزشک خود تماس بگیرید.