براساس داده های انجمن سرطان آمریکا ، بیش از ۷۳ هزار آمریکایی امسال به نوعی از سرطان کلیه مبتلا می شوند. اگرچه رژیم غذایی بیماران مبتلا به سرطان کلیه به صورت اختصاصی وجود ندارد ، اما عادات غذایی مناسب برای حفظ سلامت بدن و به حداقل رساندن عوارض جانبی ناشی از درمان سرطان حیاتی است.
اگر با سرطان کلیه دست و پنجه نرم میکنید ، رژیم غذایی شما می تواند بر حفظ توانایی شما در فعالیت های روزمره تأثیر بسزایی بگذارد. سعی کنید بفهمید که از کدام خوراکی ها باید بیشتر استفاده کنید ، از کدام غذاها باید خودداری کنید و در طول درمان چه تغییراتی در رژیم غذایی خود باید داشته باشید.
رعایت یک رژیم غذایی سالم و متعادل برای هر کسی که مبتلا به سرطان کلیه است امری بسیار ضروری است.
نیازهای تغذیه ای شما به روش درمانی شما و میزان درگیری و مرحله سرطان شما بستگی دارد. اما چند ماده غذایی وجود دارد که باید سعی کنید آنها را در همه وعده های غذایی خود مصرف کنید :
میوه ها و سبزیجات سرشار از فیبر هستند و منبع بسیار خوبی از انواع ویتامین ها و مواد معدنی محسوب میشوند. آنها همچنین به کاهش سطح کلسترول و کنترل قند خون کمک می کنند. شما باید هر روز بین ۵ تا ۱۰ وعده میوه و سبزیجات از منابع مختلف داشته باشید.
غلات کامل و نشاسته ای در رژیم غذایی بیماران مبتلا به سرطان کلیه
نان گندم کامل ، برنج وحشی و ماکارونی گندم سبوس دار منبع عالی انرژی هستند. آنها همچنین غنی از فیبر ، آهن و ویتامین های گروه B هستند.
برخی از غلات کامل دارای مقدار زیادی فسفر و پتاسیم هستند. فقط لازم به ذکر است در این مورد بیماران کلیوی حتما از باید مصرف مقدار زیاد این مواد پرهیز کنند چرا که، ممکن است با مشکل مواجه شوند . بنابراین ، توصیه ما این است که با پزشک خود در مورد اینکه کدام یک از غذاهای سبوس دار بهترین گزینه برای شما محسوب میشوند ، مشورت کنید.
پروتئین ها؛ بخش ضروری رژیم غذایی بیماران مبتلا به سرطان کلیه
پروتئین ها بخشی ضروری از رژیم غذایی انسان هاست ، زیرا به ساخت و حفظ توده عضلانی کمک می کنند. اما مصرف بیش از حد پروتئین برای افراد مبتلا به سرطان کلیه می تواند باعث تجمع مواد زائد حاصل از متابولیسم مواد غذایی در جریان خون شود. که درنتیجه آن ممکن است علائمی مانند خستگی ، حالت تهوع و سردرد را تجربه کنید.
با پزشک یا متخصص تغذیه مورد تائید در مورد مقدار مناسب و بهترین نوع پروتئین برای قرار دادن در رژیم غذایی خود صحبت کنید.
رژیم غذایی بیماران مبتلا به سرطان ؛ از چه چیزی باید پرهیز کنید
چندین ماده غذایی وجود دارند که می توانند خطر عارضه های مربوط به بیماری های کلیوی را افزایش دهند. این غذاها را به میزان متوسط بخورید یا به طور کامل از مصرف آنها اجتناب کنید:
نمک می تواند تعادل مایعات بدن را مختل کرده و حتی در نهایت منجر به فشار خون شود. این مسئله بسیار جدی می تواند عملکرد کلیه را با اختلال مواجه کند.
لازم به ذکر است غذاهای فرآوری شده معمولاً سرشار از سدیم هستند و بنابراین به نفع شماست که از خوردن آنها اجتناب کنید ؛ از جمله این غذاها میتوان موارد زیر را نام برد :
حتی الامکان به جای نمک از گیاهان و ادویه ها برای طعم دهنده استفاده کنید. همچینین در صورت استفاده از گیاهان کم تر شناخته شده و اصطلاحا عجیب و غریب حتما با متخصص تغذیه درمورد مصرف آنها مشورت کنید.
غذاهای سرشار از فسفر در رژیم غذایی بیماران مبتلا به سرطان کلیه
فسفر یک عنصر شیمیایی لازم برای حفظ استحکام استخوان است. اما در افراد مبتلا به سرطان کلیه ، ممکن است در جریان خون جمع شده و علائمی مانند خارش و درد مفاصل ایجاد کند.
اگر با علائم ذکر شده مواجه شده اید حتما در اسرع وقت با ارائه دهنده خدمات بهداشتی خود درمیان بگذارید و مصرف خوراکی های سرشار از فسفر را کاهش دهید که از جمله آنها میتوان موارد زیر را نام برد:
آب زیاد، مشکل ساز برای بیماران سرطان کلیه
مصرف بیش از حد مایعات ممکن است مشکلاتی را برای مبتلایان به سرطان کلیه ایجاد کند. با کاهش توانایی و عملکرد کلیه ها روند تولید طبیعی ادرار مختل میشود و همین امر باعث حفظ بیش از اندازه مایعات در بدن میشود.
نوشیدن آب فراوان معمولا برای همه افراد توصیه میشود ، اما در مورد بیماران کلیوی سعی کنید میزان مایعات خود را کنترل کنید و مقدار زیادی مصرف نکنید.
کاهش وزن در طول درمان سرطان کلیه معمول است. ممکن است دریابید که ذائقه شما درمورد برخی از غذاها تغییر کرده و مواردی که قبلاً برای شما جذاب بودند دیگر اشتها آور نیستند و حتی باعث حالت تهوع میشوند.
از آزمون و خطا برای یافتن چند غذای سالم و دوس داشتنی که خوردن آنها در هر زمانی حالتان را بد نمیکند استفاده کنید و وقتی موجی از حالت تهوع شما را فرامیگیرد ، روی خوردن آنها تمرکز کنید.
حتی اگر احساس گرسنگی خاصی ندارید ، نهایت تلاش خود را انجام دهید تا وعده های غذاییتان را منظم مصرف کنید که سطح انرژیتان در طول روز ثابت بماند. اگر با خوردن وعده های اصلی که مقدارشان زیاد است اذیت میشوید ، سعی کنید وعده های غذایی خود را به جای دو یا سه وعده بزرگ ، به پنج یا شش وعده کوچک در طول روز تقسیم کنید.
همچنین احتمالا درمان سرطان سیستم ایمنی بدن شما را تضعیف میکند و شما را مستعد ابتلا به انواع عفونت ها میکند. دقت کنید که در هنگام تهیه و نگهداری وعده های غذایی خود احتیاط بیستری لحاظ کنید.
محصولات خود را کاملا بشویید و اطمینان حاصل کنید که غذاهایی مانند گوشت ، مرغ و تخم مرغ به خوبی پخته شده اند. از غذاهای خام مانند سوشی ، صدف و جوانه های سبزیجات دوری کنید و از نوشیدن شیر یا آب غیر پاستوریزه خودداری کنید.
پایبندی به یک برنامه غذایی متعادل و پرهیز از غذاهایی که ممکن است عوارض بیماری های کلیوی را تشدید و تحریک کنند به شما کمک می کند احساس قدرت ، سلامتی و انرژی بیشتری داشته باشید. به یاد داشته باشید که قبل از ایجاد تغییرات اساسی در رژیم غذایی خود ، با پزشک یا تیم مراقبت های بهداشتی خود مشورت کنید. همچنین هرگونه عوارض جانبی جدید را که تجربه می کنید در اسرع وقت گزارش کنید.